Pressemeddelelser
Publiceret den: 02-06-2021
"Vejen til Berlin" er en modernistisk udgave af den klassiske dannelsesroman.

Vi befinder os i København i 1893. Karl Henrik Theodor Severinsen vandrer fortvivlet rundt i natten, efter at den kvinde, han elsker, er blevet gift med hans bedste ven. Da han inderst inde ved, at hans nederlag har rod i ham selv, flygter han ud i verden.
Han tager ophold i en lille sydvestsjællandsk landsby F. Sideløbende med sin dagbog går han i gang med at skrive sin roman ”Forgjort”, hvor han selv optræder sammen med den lille bys borgere, herunder en større dreng, som bliver en åbenlys projektion af ham selv. Fiktion er dog ikke så let at styre, handlingerne tager nogle uventede drejning, og snart bliver det svært at holde roman og virkelighed adskilt. Med oprørske romanfigurer og fanget i endnu en pinagtig trekant, flygter han videre ud i verden. Ankommet til Berlin etablerer han sig som skribent, men problemer har det med at gentages.
Er det forfatteren, der skaber sine romanfigurer, eller romanfigurerne, der skaber deres forfatter? Og hvem løber af med sejren?

Forfatteren fortæller:
Jeg er historiker, og romanen er vokset ud af et slægtshistorisk arbejde om min farmor og oldefar fra Fuglbjerg i Sydvestsjælland. Ud af dette arbejde voksede en undersøgelse af Fuglebjerg i forfatningskampens periode, 1872-1901, som blev samlet i min bog "Saadan er de". Jeg vidste fra min farmor, at der var en anden mand, hun var forelsket i, før hun mødte min farfar. Hvem ville min far være, hvis min farmor havde valgt en anden mand, og hvem ville jeg være? På denne måde opstod Karl Henrik Theordor Severinsen, min romans uheldige helt, som efter en ulykkelig kærlighedshistorie kastes ud i en dannelsesrejse til Berlin. Min farfar hed Adolf Theodor Villiam Jacobsen, så jeg har ladet Karl låne et mellemnavn fra min farfar, og i F. lader jeg dem konfronteres i en kamp om min farmor, som af blufærdighed bærer et andet navn. Men romanen er heller ikke sand. På ingen måde. I litteratur er det en dyd at lyve, for sandheden skal jo lyves frem. Så F. er ikke Fuglebjerg. F. er en hvilken som helst lille by i Danmark i 1890’erne. F. er lige så lidt Fuglebjerg, som K i "Processen" er Kafka.

"Vejen til Berlin" handler ikke kun om Karls historie. Store dele af bogen har kollektivromanens karakter. Det er tilfældet i den lille by F. og i det pensionat i Berlin, hvor Karl lejer sig ind. Det er historien om den menneskelige komedie, hvor følelser af tab og forladthed hærger os alle. Vi mennesker kan dybest set ikke forlade nogen, der har været tæt på os, og alle har vi forladte, der råber til os fra det skjulte. På overfladen bevarer vi en skrøbelig ro, men i sindets dybder raser de antikke følelser, og vi har kun få midler til at udtrykke dem. Som regel må vi vælge mellem tyndslidte fraser og patetiske overdrivelser.
Hvad er det for en historie, vi er med i? Og hvem er det egentlig, der skriver vores historie?

Romanen foregår i 1890’erne, men problemstillingerne er stadig almengyldige.


Sten Jacobsen er cand. mag. i samfundsfag og historie og har været gymnasielærer fra 1978 til 2015.
Seneste udgivelser: Novellesamlingerne "Blind trappe", "Hvem kan gøre en dukke fortræd?" samt "Hulter til bulter". Har også udgivet bøger om mikro- og mentalitetshistorie, bl.a. "Saadan er de" og "Nu er jeg her altsaa ganske ene - Asta Kofod 1876-1923".

Mere om romanen kan læses på min hjemmeside: www.stenjacobsen.dk


"Vejen til Berlin" udkommer 14. juni 2021!For yderligere info og / eller interesse i gratis anmeldereksemplar eller forfatterinterview kan forlaget kontaktes på:

forlaget.braendpunkt@gmail.com


Tak for jeres opmærksomhed.

Forlaget Brændpunkt
www.brændpunkt.dk
Kontaktperson:
Jørgen Gylling
Telefon:61319854
 
Afsender:
Forlaget Brændpunkt
Skibhusvej 35, 1. th.
5000 Odense C
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166