Pressemeddelelser
Publiceret den: 21-04-2022
I Vendsyssel har de fået en idé, der er så god, at den nu er kommet op af grøntsagsskuffen. Vendsysselske Grønlangkål har for nyligt sendt sine første økologiske, plante-baserede frikadeller på markedet i samarbejde med konsulentfirmaet Køkkenkultur. Dellerne ligger blandt andet i frysedisken hos Coop.

Firmaet Vendsysselske Grønlangkål er mest kendt for deres frosne grønkål i gule pakker. Direktøren her hedder Ronni Sørensen, og mens han indtil nu har produceret meget traditionelle produkter, har han set den grønne omstilling skifte til femte gear. Det giver producenter som Ronni, nye muligheder for at lægge grønne og sunde alternativer til kød i danskernes indkøbskurv.

En dag under Corona-nedlukningen greb Ronni Sørensen derfor mobilen og ringede til den nordjyske køkkenkonsulent Uffe Truelsen med en grøn idé:

“Uffe! Kan vi lave en plante-frikadelle, der er så god, at vi kan få en vendelbo til at spise den?”.

Frøet til en nordjysk plante-delle var sat, og arbejdet gik i gang med at skabe den perfekte, kødfrie “frikadelle”. Der var tre krav til det nye produkt: Det skulle være økologisk, uden tilsætningsstoffer og af gode, danske råvarer - altså ingen soja og unødvendige emulgatorer her.

Resultatet blev så vellykket, at dellerne i dag ligger i Coop’s forretninger i deres økologiske produktlinje Änglamark. Desuden kommer en lidt anden version af dellerne snart i handlen hos landets catering-firmaer, så dellen kan komme på menuen i fx kantiner og restaurationer.

Den grønne omstilling er stadig størst i de større byer og Ronni Sørensen er helt med på, at det ikke er for sjov, når man lægger sig ud med noget så fasttømret som den gode, gamle frikadelle. Slet ikke fra en direktørstol lidt syd for Hjørring.

Det er da også kun formen på den nye plante-delle, der minder om en frikadelle, som mormor lavede den. Så der skal stadig lidt muskler til at bane vejen for mere grønt på tallerkenen rundt omkring. Men der ved at ske noget med kundernes lyst til grønne alternativer til fars og koteletter, og efterspørgslen stiger.

“Folk ved jo godt, at vi ikke kan få grøntsager til at smage af grisekød. Men det er heller ikke det, vores nye plantedelle skal. Det er i det hele taget ikke det, plantebaserede produkter skal handle om i mine øjne. Grøn mad skal bare smage godt, så skal folk nok komme med på idéen. Og det oplever vi at flere og flere kommer.”, siger Ronni Sørensen.

Smagen er i fokus, og det er samarbejdspartneren Uffe Truelsen enig i. Uffe er kok og ejer af konsulenthuset Køkkenkultur. Han rådgiver og underviser i omstillingen til et grønnere køkken, og står bag opskriften på den ny plantedelle:

“Med godt håndværk og gode råvarer, kan alt komme til at smage godt. Hvis vi skal spise grønnere, behøver vi ikke tilsætningsstoffer, der får planter til at ligne hotdog-pølser eller eksotiske ting og sager fra den anden side af planeten. Vi har jo det hele lige uden for døren og skal blot gøre os umage med det.”, siger Uffe Truelsen.

Men han ved af erfaring, at den grønne omstilling stiller nye krav til dem der står for maden - både hjemme og i landets kantiner og professionelle køkkener. Her er færdige produkter en god start til mere grønt på tallerkenen. For mange ved ikke, hvor de skal starte, for at lave mad udelukkende af planter.

Ronni Sørensen er glad for at resultatet af det nye, nordjyske samarbejde, bliver taget godt imod og har derfor for nyligt også føjet en burger-bøf til produktlisten.

“Jeg synes vores nye produkt smager godt, og tager det som et skulderklap, at Coop er enige, og deres kunder nu kan købe det landet over. Når vi sammen med Uffe kan forvandle grøntsager til et produkt, der er lige til at smide på stegepanden, så er vejen til en grønnere køkkenkultur kortere.”

Opskriften er en hemmelighed, men den nye delle indeholder blandt andet økologiske:

Hvidkål
Selleri
Pastinak
Rødbede
Løg
Champignon

Og en hel del nordjysk kærlighed til mad.
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166