Pressemeddelelser
Publiceret den: 07-12-2022
I år kan vi endelig smide mundbindet og uden frygt for smitte genoptage den smukke tradition med sang om juletræet. Men hvordan får I de rustne sangstemmer klar til juleaften, så julesange og salmer bliver en rigtig fin oplevelse - både for børn og voksne?

Sangcoach og stemmetræner Klaus Møller, der gennem de sidste 30 år har undervist mange af Danmarks bedste skuespillere og sangere, bl.a. som stemmecoach på Det Kongelig Teater – giver her 8 tips til, hvordan man kan få gang i de rustne sangstemmer, så hele familien kommer til at nyde at synge julens sange og salmer.

”Det at synge rent kræver en hel del muskulært og neurologisk koordination – så hvis man ikke har sunget om juletræet under Corona, så er det rigtigt svært at ramme tonerne rent,” forklarer Klaus Møller.

Nøglen til en god oplevelse med julesange og salmer den 24. december ligger ifølge Klaus Møller i at fylde december med hyggelig julesang. På den måde får vi gang i de rustne stemmer, samtidig med at vi oplever glæden ved at synge sammen.

Et land af jule-brummere

Mange danskere vælger ubevidst at synge i et meget dybt toneleje, når de endelig synger.

”Vi brummer os igennem. For når vi brummer, er det nemlig ikke helt så tydeligt og afslørende, hvis vi ikke rammer tonerne helt rent,” forklarer Klaus Møller.

De sange, hvor vi ofte får den bedste lyd frem, er de energifyldte sange, som ”På loftet sidder nissen” og ”Nu er det jul igen”. Tempoet i sangene gør, at vores krop kommer mere i aktivitet, og at det bliver lettere og mere naturligt at synge igennem fremfor at brumme.

Men ifølge Klaus Møller kan vi alle sammen blive bedre til at synge. Vi skal bare øve os, så vores muskler og nervesystem bliver mere veltrænet.

”Når vi har øvet os, så vil vi ramme tonerne mere rent, og vi kan synge i et lidt højere toneleje fremfor kun at brumme, fordi vi er bange for, at det lyder falskt.”

Her er de 8 tips, der gør julesangen til en fin oplevelse

1. Øv julesang og salmer med dine børn hele december (de vil elske det!): vælg 3-5 sange, som I ved, I vil synge juleaften. Og vælg så de vers ud, som I helst vil synge. Og lær disse vers til børnene.

2. Hvis I har tid, så lær nogle vers udenad, af de sange I skal synge juleaften. Det er meget lettere at synge, hvis man kan teksterne udenad.

3. Hvis I ikke når at lære nogle sange udenad, så husk at printe teksterne, inden I skal i gang med at danse om juletræet.

4. Giv evt. jeres gæster besked om, hvilke sange I gerne vil synge juleaften, så de også kan forberede sig.

5. Overvej eventuelt, om I skal skifte nogle af de traditionelle danske julesalmer og sange ud med en engelsk julesang. I dag lytter vi meget til engelske julesange, så de betyder måske mere for os end nogle af de danske. Især hvis man har større børn eller teenagere, kan det være en god idé at høre, hvilke engelske sange, de måske gerne vil synge. Og derved inspirere de større børn til at deltage i sangen.

6. Når I synger en julesalme, så prøv evt. bare at stå omkring træet i stedet for at gå rundt. Det kan give en helt anden og mere højtidelig stemning.

7. Prøv at fordele versene i de forskellige sange mellem kvindestemmer og mandsstemmer, så kan man lettere skifte toneleje, og både kvinder og mænd kan få lov at synge i et leje, der passer til dem.

8. Lad evt. også børnene synge et vers eller to alene. Lyt godt til, hvilket toneleje børnene vælger at synge i. Voksne vil ofte vælge et toneleje, der er for dybt i forhold til børnestemmer.

Skab glæde, tilknytning og fællesskab

Klaus Møller vil gerne slå et slag for at gøre december til en måned fyldt med sang og glæde.

Ifølge Klaus Møller viser forskningen nemlig, at sang har en masse positive effekter på os. Når vi synger, frigøres der endorfiner i kroppen, der giver en følelse af lykke og velvære. Og mindst lige så vigtigt skaber sang en stigning i oxytocin-niveauet. Oxytocin kan kort beskrives som vores kærligheds- og tilknytningshormon. Hormonet frigøres også under amning, når vi giver hinanden et knus, eller når vi har sex med vores partner.

”Julemåneden er en oplagt måned at synge sammen,” siger Klaus Møller. ”Udover at træne vores stemmer, så vi synger bedre juleaften, så skaber sang en dyb følelse af glæde, tilknytning og fællesskab. Det er ganske enkelt sundt for os alle at synge.”

Når familien har sunget julesange sammen i ugerne op til jul, så er den ekstra bonus, at sangen om juletræet kan blive en god, smuk og kærlig oplevelse for både børn og voksne, i stedet for noget, der bare skal overstås.

Det kan godt være, at vi ikke alle synger lige godt, men med lidt træning kan alle blive bedre. Og husk, at sang – uanset hvordan det lyder, er sundt for krop og sjæl og styrker vores fællesskab med hinanden.
------
Klaus Møller er sangcoach og stemmetræner. Han fungerer som sangcoach for en lang række danske skuespillere, musicalsangere og pop/rocksangere. Klaus Møller er stemmecoach på Det Kongelige Teater og optræder ofte som stemmeekspert i tv og radio. Læs mere på: https://www.voicestudio.dk

Info til journalister: Se også Klaus Møllers presseside https://www.voicestudio.dk/presse/
Kontaktperson:
Klaus Møller
Telefon:26280262
 
Afsender:
Klaus Møller Voice Studio
Peder Skrams Gade 27, kld.
1054 København K
 
Filer og billeder
Opret din pressemeddelelse med det samme! Opret pressemeddelelse

Presseudsendelser.dk ApS

Benediktevej 44
8800 Viborg
Telefon 2347 1166